PADDINGTON

Alma HOuse

Alma House: in contrast to the small, inefficient dark space of this pre-existing home, our architecture and design brief was to produce a space filled with natural light that was better suited to the needs of our client who had a young family. 

The existing building had a large footprint on a narrow site. Our architects cleverly created deeper setbacks for all the ground floor windows and doors so that it provided pockets of beautiful landscaping that could be viewed from any of the ground floor living spaces. 


The intermittent spaces between the glazing contained functional storage to meet the family’s needs. 

A lounge doubled height void with cathedral ceilings was provided over the dining room which gave a great sense of drama and allowed natural light to fill both the ground and first floor deep within the floorplate. Bedrooms and bathrooms on the first floor were positioned around the central void. The internal cathedral roof form was replicated in each of the upstairs rooms to give each space a sense of height and playfulness. 

The material palette was quite refined. White walls and ceilings, oak flooring & white v-groove joinery with accents of oak. The material palette was then a back drop to the clients beautiful collection of artwork and furniture. 

Photographed by Dave Wheeler